Månedens forebygger: Kintsugi

Japanerne har et begreb, kintsugi, der dækker over en teknik, hvor man bruger pulveriseret guld, sølv eller platin til at reparere keramik og porcelæn, der er gået i stykker. Det vil sige, at man ikke prøver at skjule skaden, men tværtimod søger at skabe et æstetisk vidnesbyrd om for eksempel vasens historie. Kintsugi er en del af en mere end 500 år gammel filosofitradition, Wabi sabi, som frit oversat betyder ’at finde skønheden i ødelagte eller gamle ting’. Filosofien peger på, at det ikke handler om det fejlfrie og perfekte, men om det ægte. Livet i sin perfekte uperfekthed.

 

Kunsten at klinke gruppens skår og konflikter med guld

Kan man som gruppe mon overføre denne kintsugi-teknik, når der opstår små revner i eller måske ligefrem bliver slået et helt skår af den psykologiske tryghed? Hvis ja – hvordan gør man det så helt konkret? Hvordan kan vi klinke skårene fra konflikter med guld og ære vores gruppers perfekte uperfekthed? Både de grupper, vi er en del af i vores private liv, og dem, vi er en del af på arbejdet.

Læs og træn

Læs mere i Håndbog i psykologisk tryghed, der giver vigtig viden og kan læses af alle med interesse for emnet. Ansatte med et særligt ansvar for det psykiske arbejdsmiljø – fx ledere og arbejdsmiljøorganisationen – kan have ekstra glæde af bogen, da den giver et godt overblik.

 

Træn den psykologiske tryghed med Digitalt Grundkursus i Psykologisk tryghed, der giver hele gruppen mulighed for at træne og reflektere sammen, finde på prøvehandlinger og eksperimentere med de mange ideer til ny hverdagspraksis og miniworkshops.