Psykisk tryghed og psykosocial forebyggelse er ikke et enkeltstående projekt i Odense Kommune – det er en fælles retning. Rehabiliteringsleder Ulla Leth har valgt, at alle medarbejdere i hendes fire afdelinger skal gennemføre grundkurserne i Belastningspsykologi og Psykologisk Tryghed.
“Det er vigtigt for mig, at vi har de her samtaler sammen – så det bliver noget, vi alle er fortrolige med,” siger Ulla.
Kurserne bruges ikke kun til læring – men som anledning til dialog og refleksion: “Jeg oplever, at jeg som leder får mulighed for at vise, at jeg er med – og medarbejderne fortæller, at de gennem kurserne faktisk mærker mine værdier i praksis. Det skaber en anden form for kontakt.”
Et sted at tømme glasset
Flere medarbejdere tog selv initiativ til at indføre metoden “Fiskerbænken” – et konkret sted, hvor man kan trække sig lidt tilbage, tænke, få ro og “tømme glasset”, før det løber over. Du kan læse mere om metoden Fiskerbænke sidst i nyhedsbrevet.
Kurserne er blevet gennemført på forskellige måder – både i lokale grupper og på tværs af afdelinger.
“Det har styrket vores mulighed for at samarbejde fleksibelt – fx ved rokeringer eller behov for variation. Og vigtigst: Det har givet os en større forståelse for hinanden.”
I efteråret går de i gang med grundkurset i psykisk førstehjælp: “Alle skal med – så vi får drøftelser om både hvordan vi støtter hinanden, og hvorfor det kan være svært at tage imod støtte,” siger Ulla.
Det sidste er en pointe, vi møder ofte: Fagpersoner er gode til at yde omsorg – men tøver, når de selv skal række ud. Det er det, vi kalder professionsidentitetens Catch-22.