Det handler om liv og død – psykologisk tryghed fra en sikkerhedspolitisk vinkel

Jette Albinus har været i Forsvaret siden hun blev student for mange år siden, og hun har som divisionschef ansvaret for den dansk ledede NATO-styrke, Multinational Division North, i Letland, der i fuld slagstyrke tæller 15.000-20.000 soldater fra 12 lande.

 

For Jette Albinus er psykologisk tryghed rigtig mange ting, og er vigtig for hende for, at hun kan løse sin opgave: ”Det har altid været vigtigt for mig, at mine folk turde at sige deres mening – også selvom de måske vidste, at jeg ikke var enig med dem.”

 

”I Forsvaret lærer man, at man ikke er alene. Man er blandt mange forskellige mennesker, og trods forskellighederne skal vi stadig løse fælles opgaver. I forhold til sikkerhed er det derfor vigtigt, at vi lærer hinanden at kende, så vi er trygge ved hinanden,” pointerer Jette Albinus og fortsætter:

 

”Det kan være en udfordring, når forskellige kulturer mødes. Som leder er det vigtigt for mig at signalere, at det er i orden at sige noget, der går imod det, jeg har sagt. Det er ok at have en diskussion i et rum – det betyder ikke, at vi skændes. Det udtrykker jo blot, at vi er engagerede. Jeg skal facilitere, at vi stoler på hinanden. Det handler om liv og død.”

 

Jette Albinus slutter af med et vigtigt budskab: ”Husk, at man ikke har alle svarene selv – det behøver man ikke at foregive, at man har – tværtimod.”