Kunsten at bruge 95% af tiden på at forstå problemet…og 5% på at løse det

Det gode råd med de 95% stammer fra den tyske fysiker Albert Einstein, der er citeret for at have sagt: ”Hvis jeg står overfor et problem, bruger jeg 95% af tiden på at analysere det og 5% på at løse det.” Jeg kom i tanke om citatet en dag i studiet hos Væksthus for Ledelse, hvor jeg bidrog til en podcast om, hvad ledere kan gøre for at gribe ind overfor uønsket adfærd overfor borgere.

 

Du kan læse mere om podcasten og finde link til den længere nede i dette nyhedsbrev, hvor du også kan læse om instituttets kommende udgivelse af ”Håndbog i Psykologisk tryghed – Tør vi? Tør vi lade være?”, om vores kommende uddannelser og endelig også møde vores konsulent Louise Brix Hvillum. 

 

God læselyst og rigtig god sommerferie, når du kommer dertil,

Rikke og resten af holdet i Institut for Belastningspsykologi

Hvordan griber man som leder ind overfor uønsket adfærd

En hård tone, en nedladende attitude eller ligegyldighed overfor borgere, patienter, elever, brugere osv. Hvad stiller man som leder op med det? Hvorfor opstår adfærden, og hvad kan man gøre for at forebygge den? Det er de centrale spørgsmål, der blev stillet arbejdslivsforsker og konsulent Peter Hagedorn-Rasmussen og mig, da vi var i studiet hos Væksthus for Ledelse. Spørgsmålene resulterede i en både livlig, lang og rørende samtale, som journalist Tue Sørensen på smukkeste vis har formået at klippe ned til en god halv time.

 

Lyt med, hvis du er nysgerrig på emnet og hør mere om, hvorfor man skal bruge 95% af tiden på at forstå problemet og kun 5% på at løse det. Podcasten er lavet til ledere, men alle vil kunne have glæde af at lytte til den.

Håndbogen i Psykologisk Tryghed udkommer snart

Hvorfor udgive en håndbog i psykologisk tryghed? Et kort svar kan lyde: Fordi psykologisk tryghed udfordrer både den ensomme klar-dig-selv-kultur, den ubehagelige frygt-kultur og den glædesløse ’vi-plejer’-kultur.

 

Glæd dig til 176 sider spækket med ”velvalgt teori, gode fortællinger og sigende citater, efterfulgt af konkrete værktøjer og øvelser”, som Jette Albinus, tostjernet general, divisionschef og den højest placerede danske kvindelige soldat i Forsvaret nogensinde, skriver i bogens forord.

 

Jette er en meget erfaren og befriende ærlig leder. Hun fortsætter: ”Det er dog på ingen måde let at skabe psykologisk tryghed i en gruppe eller i en enhed, det er komplekst – og faktisk ret svært. Jeg har på mine seneste tre arbejdspladser arbejdet med etablering af ledelsesteams, og hver gang har jeg lært noget nyt om både processen, og hvad der skal til for at skabe psykologisk tryghed. En af de ting, som særligt overraskede mig første gang, var hvor stor og vedvarende en indsats, det kræver af både teamets medlemmer og ikke mindst gruppens leder, hvis det skal lykkes. Sagt på en anden måde: Etableringsfasen er én ting, men at fastholde og vedligeholde psykologisk tryghed, sker på ingen måde af sig selv.”

 

Men bare rolig, for som Jette fortsætter: ”Heldigvis er en af bogens største styrker netop dens praktiske tilgang, som gør opstartsfasen overskuelig og samtidig tilbyder Høgsted praktiske råd og handlingsplaner, som gør det muligt for ledere og teams at arbejde systematisk med at udvikle et godt arbejdsmiljø. Sagt med andre ord: Du skal ikke selv opfinde en plan – Høgsted har lavet den for dig.”

Bogen udkommer i begyndelsen af august og vil kunne købes til en introduktionsrabat i hele august. Det kan du læse mere om i næste nyhedsbrev. Du kan også sende en mail til vores nye studentermedhjælper Liva på liva@belastningspsykologi.dk, hvis du vil være sikker på at få tilsendt en rabatkode.

Uddannelser i belastningspsykologi

Fik du læst om vores kommende uddannelser i seneste nyhedsbrev? Hvis ikke kan du læse om dem her. Uddannelserne retter sig alle mod arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljøkonsulenter og ledere.


DEN LILLE MUNDSMAG

En ½-dags supplerende arbejdsmiljøuddannelse den 29. august 2024.

DEN BELASTNINGSPSYKOLOGISKE ARBEJDSMILJØUDDANNELSE®

En 6-dages uddannelse med opstart den 7. oktober 2024.  

DET BELASTNINGSPSYKOLOGISKE LEDERSKAB®

En 4-dages uddannelse for ledere med opstart den 7. november 2024.

Ansigter på Instituttet: Et skarpt øje for at identificere og forebygge psykisk nedslidning

Louise Brix Hvillum har en årelang erfaring med arbejdsmiljøarbejde og er ekspert i at identificere og forebygge psykisk nedslidning relateret til følelsesmæssige belastninger, vold og trusler.


“Min lange erfaring har givet mig en god evne til hurtigt at identificere, hvad der er på spil i virksomhedens psykiske arbejdsmiljø. Jeg begejstres hver gang, jeg ser virksomheder lykkes med den kollektive forebyggelse og ærgrer mig tilsvarende, når jeg møder organisationer, der stadigvæk tænker, at forebyggelse er et individuelt anliggende.


Min arbejdsglæde handler ubetinget om, når jeg gennem undervisning og dialog får bidraget til en bevidsthed og et sprog for de høje følelsesmæssige krav. Det hjælper hele arbejdspladsen til at finde ud af, hvad det er hos dem, der påvirker det psykiske arbejdsmiljø i en negativ retning. Mine største succeser er, når jeg efterfølgende oplever, at gruppen får vendt skuden og fx får bugt med et højt sygefravær.”

Book en kursusdemo

Med en demo får du mulighed for at se nærmere på de forskellige digitale gruppekurser, som er en del af FOREBYGGELSESHUSET.

Fik du ikke læst vores seneste nyhedsbrev?

…så bare rolig. Du kan finde det ved at klikke på linket nedenfor.