Kultur og struktur: Nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø 

Et godt psykisk arbejdsmiljø kommer ikke af sig selv. Det kræver, at både ledere og medarbejdere har fælles bevidsthed om de krav og påvirkninger, der kommer af kerneopgaven, hvordan vi som mennesker kan reagere, når vi bliver pressede og ikke mindst hvordan vi kan støtte os selv og hinanden, så vi forebygger mental slitage og skaber rum for tryghed og udvikling.   

 

Men bevidstheden alene er ikke nok.  

 

Administrerende direktør i Institut for Belastningspsykologi, Mette Obelitz, understreger, at det kun sker, hvis den fælles bevidsthed omsættes til fælles sprog og handlemåder samt faste praksisser, der bliver trænet og indarbejdet i hverdagen. 

 

”Et sundt psykisk arbejdsmiljø handler både om kultur og struktur, og det kræver, at vi holder fokus over lang tid,” siger hun. 

 

Instituttet er ofte ude at undervise, og der er ingen tvivl om, at vi med god undervisning får sat en fælles dagsorden og skabt en fælles viden og inspiration til, hvad man i organisationen skal og kan gøre for at styrke det psykiske arbejdsmiljø.  

 

”Det er imidlertid ofte en meget stor opgave for organisationen at omsætte undervisning leveret på én eller flere dage til praksisser, der rent faktisk lagrer sig i hverdagen,” forklarer hun. 

 

Blandt andet derfor har vi har udviklet en række digitale kursusprogrammer med abonnementsløsninger.  

 

”Vi har ønsket at give organisationerne redskaber, som de selv kan facilitere og dermed sikre at fælles bevidsthed og viden både fastholdes og forankres over tid. Vi har lagt stor vægt på at kursusprogrammerne kan gennemføres på en måde, som ikke kompromitterer driften. Det skal være muligt at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø i virksomheder, som er underlagt højt arbejds- og tidspres og måske arbejder i vagtskifte. Man kan endda sige, at det lige netop her er særligt vigtigt at have fokus på det psykiske arbejdsmiljø,” understreger direktøren.   

 

Kursusprogrammerne består af korte undervisningsvideoer, som sætter rammen for en konstruktiv og praksisnær reflektion og dialog i arbejdsgrupperne om det psykiske arbejdsmiljø. Der er tale om fire undervisningsprogrammer, som er designet til at blive faciliteret internt i organisationerne og kan strækkes over en længere periode – ideelt over flere år.  

 

”Kursusprogrammerne fungerer som ’plug and play’ i forhold til at forankre fælles viden og skabe konstruktive rammer for den refleksion, dialog og træning, der skal til for at styrke det psykiske arbejdsmiljø for både medarbejdere og ledere – eller som vi foretrækker at sige: for hele holdet!” siger Mette Obelitz.  

 

Men for at skabe varige forandringer er man nødt til også at arbejde med struktur i form af faste praksisser, som understøtter det psykiske arbejdsmiljø. Med andre ord skal det ikke kun være noget, vi taler om, men også noget, vi gør. Kursusprogrammerne indeholder derfor en pallette af konkrete redskaber, der kan implementeres på personalemøder og gøres til faste ”rum” for erfaringsudveksling og kollegastøtte i hverdagen mm.  

 

”Vigtigheden af struktur, tålmodighed og vedholdenhed kan ikke understreges nok,” lyder det fra direktøren.  

 

Udviklingen af både kursusprogrammerne og abonnementsmodellen er sket i tæt samarbejde med kommuner, regioner og statslige aktører. Det har sikret, at løsningen er både relevant og tilgængelig for arbejdspladser med høje følelsesmæssige krav – netop dér, hvor en stærk forebyggelseskultur er afgørende for både trivsel og kvalitet i kerneopgaven. 

 

Og effekten er tydelig.  

 

”Vi har nu rundet 20.000 fagprofessionelle, som arbejder med et eller flere af kursusprogrammerne. Tak for hjælpen! Det er en holdsport!” afslutter Mette Obelitz.


Se mere om vores
kursusprogrammer og book en gratis demo her:
Book en demo