Nyhedsbrev #3 – En Krig Langt Væk Og Helt Tæt På…

Lidt tanker om vores erfaringer med krig…

”Krigen er så langt væk og alligevel helt, helt tæt på…”

Den sætning hørte jeg sagt af en helt ung pige for snart mange år siden. Hendes far var soldat i Afghanistan, og det var i de år, hvor der faldt mange danske soldater i krigen dernede. En krig, der var langt væk for de fleste af os, men helt, helt tæt på for dem, der boede i baglandet og lagde familiemedlemmer til.

Jeg kom til at tænke på sætningen, da en ung journalist fra TV2 ringende den anden dag for et interview om, hvordan vi alle kan passe på vores sind i forbindelse med krigen i Ukraine. En krig, der geografisk er tættere på, og for nogen fuldstændig nærværende, imens den samtidig og for andre er noget abstrakt og måske nærmest føles som en film på tv.

En krig – tæt på og langt væk – kan være svært for vores hoveder, kroppe og følelser at begribe, og derfor betonede jeg også det at være en del af et fællesskab, der sammen prøver at forstå og fortolke det, der sker, som mit råd nummer et. Du kan se samtlige råd her: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-03-14-hvordan-paavirker-krigen-din-psyke-ekspertens-6-raad-til-hvordan-man-passer-paa

Som jeg nævnte for journalisten, har vi i øvrigt i Danmark meget forskellige erfaringer med krig. Mange har aldrig selv oplevet krig. Andre husker 2. verdenskrig. Og så er der dem, der faktisk ved en hel del om krig. Her tænker jeg både på de tusindvis af danske soldater, der har gjort international tjeneste i Ex-Jugoslavien, Irak og Afghanistan plus deres kæmpe store baglande af pårørende, men også de mange mennesker, der har en flygtningebaggrund, der tit er baseret på flugt fra krig.

Og så er der alle os civile professionelle, der så at sige, har været med i krige på sidelinjen. Alverdens NGO´er, feltpræster, -læger og sygeplejersker, krigsfotografer og journalister eller som jeg militærpsykologer. Civile fagfolk, der faktisk også ved noget om krig.

Så ja, krigen – også den i Ukraine – er for mange langt væk. For andre er den igen kommet helt tæt på, fordi de lever med krigens aftryk i deres kroppe, i deres historie og deres relationer. På godt og ondt. Egne erfaringer fra krig rummer en stor styrke. Men også en potentiel sårbarhed. Klogt håndteret kan man imidlertid netop bruge samme styrke til at håndtere sårbarheden. Blandt andet igennem det japanske begreb Kintsugi – kunsten at klinke sine skader med guld. Mere om det i næste Nyhedsbrev.