Godt nytår  og undskyld!

Kære læser

 

Et begivenhedsrigt 2024 er nu slut, og her i instituttet ser vi tilbage på et år fyldt med spændende højdepunkter. Året bød blandt andet på udgivelsen af Rikke Høgsteds ‘Håndbog i Psykologisk Tryghed’, som hurtigt blev en stor succes. Samtidig har hele 17.400 fagprofessionelle i 2024 arbejdet med vores digitale grundkurser. Endelig er skelettet til Mentimove, vores nye kursussystem, på plads, og vi ser frem til lanceringen i 2025.

 

Apropos Høgsteds nyeste bog har psykologisk tryghed været et stort tema på mange arbejdspladser i 2024. Især på steder med højt tempo, hvor samarbejdet kan komme under pres. Og midt i den travlhed, som I måske også har oplevet, kan man let komme til at støde lidt sammen, ikke fysisk, men i relationerne. Den slags kan give blå mærker, især når vi ikke helt lever op til vores egne idealer.

 

At arbejde med psykologisk tryghed handler ikke kun om at forebygge fejl eller konflikter – det handler også om at reparere dem. Som vi beskriver i ’Håndbog i Psykologisk Tryghed’, kan en god undskyldning være den bedste måde at hele både små og store svigt, der uundgåeligt opstår i et fællesskab.

 

Så hvorfor ikke gøre det til et nytårsforsæt at sige undskyld lidt oftere og lidt bedre? Nytårsforsætter forbindes ofte med individuelle mål eller forandringer, men de kan lige så godt være kollektive – for eksempel på arbejdspladsen.

 

Som Elton John har sunget: ‘Sorry seems to be the hardest word’. Og ærligt talt, har han ikke ret? Undskyldninger kan være svære, men vi kan hjælpe dig med at gøre dem lidt lettere.

 

Men hvordan giver man egentlig en god undskyldning?

En god undskyldning vil sige at sætte ord på, at man er ked af det, man har sagt eller gjort. Eller måske over noget, man netop ikke fik sagt eller gjort. Og så punktum. Ikke et komma eller et “det var fordi du…”. Bare punktum. Tag så en dyb indånding og hold pause. Giv nu modtageren af undskyldningen tid til at reagere og måske sige noget. Og fortsæt aldrig din undskyldning med et ”men… ”, for så er det ikke længere en undskyldning, men snarere en forsvarstale eller endnu et partsindlæg.

Kunsten at sige undskyld handler som nævnt om at reparere fejl, relationer og konflikter. Man kan sige, at en god undskyldning er ligesom at lime en revne sammen. Det kræver, at vi tør se på de revner, vi har skabt – de små blå mærker, vi gav hinanden i samarbejdet. Og her kan vi lade os inspirere af den japanske kunstform kintsugi.

 

Kintsugi, som for øvrigt er Månedens Forebygger, handler om at reparere ødelagt keramik ved at fylde revnerne med guld. Det er lidt ligesom at sige: “Ja, den var lidt ødelagt, men se nu, hvor flot den blev!”. I stedet for at skjule skaden fremhæver man den og gør den til en del af genstandens unikke historie. Det gør ikke bare keramikken hel igen; det giver den også større værdi.

 

På samme måde kan en undskyldning være guldet i vores relationer. Når vi siger undskyld, anerkender vi de fejl, vi har begået, og vi viser, at relationen er værdifuld nok til at blive repareret. Vi skjuler ikke, at der har været en konflikt eller en svigtet forventning. Vi bruger det til at styrke samarbejdet og gøre det mere robust.

 

Lad os gøre det lille ord undskyld til årets første store skridt mod et stærkere samarbejde. For hvem vil ikke gerne hoppe ind i 2025 som en sand kintsugi-mester, der gør revnerne smukkere og relationerne stærkere?

 

Godt nytår fra os til jer!

 

Mange hilsner

Institut for Belastningspsykologi

Månedens forebygger: Kintsugi

Kunsten at klinke gruppens skår og konflikter med guld.

>> Læs mere om teknikken her

Ansigter på instituttet: Digitalt ansvarlig & ph.d i sundhedsforskning

Simon har ansvaret for instituttets digitale udvikling og har samtidig sideprojekter indenfor virksomhedsudvikling og internationalisering.

>> Læs mere om Simon her

Book gratis kursusdemo

Med en demo får du mulighed for at se nærmere på de forskellige digitale gruppekurser, som er en del af FOREBYGGELSESHUSET.

>> Læs mere her

 

Måske din leder, kollega eller ven også kunne have glæde af nyhedsbrevet?

Så del dette nyhedsbrev med dem og sig, at de nemt kan tilmelde sig ved at klikke her.